
Scoica auto este recomandata in primul an de viata si este potrivita nou-nascutului, astfel facandu-se transportul de la maternitate, acasa.
In primul an de viata, ritmul de crestere al bebelusului este alert, iar scoica raspunde nevoilor bebelusului avand o forma curbata, insert, pentru o ajustare a pozitiei cat mai buna, centurile mai inguste si distanta dintre ele mai mica.
La nastere, capul copilului reprezinta 25% din lungimea corpului, oasele craniului sunt moi si pot aparea microhemoragii cerebrale in urma unui zgaltait energic. Muschii gatului nu sunt dezvoltati pentru a amortiza o miscare violenta a capului, iar coloana vertebrala este imatura, astfel spatarul scoicii necesitand un unghi de inclinare de 45 grade.
Scoica se monteaza exclusiv cu spatele la sensul de mers, iar pe locul din fata, cel de langa sofer, se poate pune doar dupa citirea manualului scoicii si masinii, pentru a vedea daca se permite, apoi dezactivandu-se airbag-ul.
Tensionarea centurilor este un factor important: se strang pana nu le mai puteti ciupi si se verifica ca intre centura si umar sa intre un singur deget. Centurile trebuie sa pornească din dreptul umerilor.
Cat despre haine, trebuie sa aveti in vedere ca acestea sa nu fie groase, pufoase sau mari.
In primele 3 luni de viata, este recomandat ca bebelusul sa nu stea mai mult de 30-45 min, apoi se creste treptat pana la 2 ore.
Inca un aspect important este felul in care este asezat bebelusul, mare grija ca acesta sa nu stea cu barbia in piept pentru a avea caile respiratorii libere.
Scoica nu trebuie sa inlocuiasca patul si nu se aseaza pe suprafete inalte si instabile.
Nu se poate face un top al scoicilor, deoarece conteaza mult si bugetul fiecarui parinte.
De retinut este faptul ca sunt scoici cu prindere cu ajutorul centurii in 3 puncte sau cu isofix, ambele metode sunt la fel de sigure.
Pentru a alege o scoica trebuie sa urmariti, dincolo de rezultatele testelor (evident pretul uneia cu teste ADAC/OEAMTC etc este mai ridicat), sa detina insert, modular de preferat, material non-toxic, mai multe trepte de ajustare ale centurilor sau ale tetierei si suport pentru cap.
Alte aspecte importante: landoul nu ofera siguranta transportului; Scaunul auto pentru mai multe grupe nu este indicat de la nastere, ci dupa varsta de 1 an.
Mai multe informații găsiți aici: https://www.facebook.com/groups/491117781010566/?ref=share
Informatii culese de pe: Rear-facing prelungit Romania, copiilabord.com
Foto: Pinterest.com