
Dacă este vineri, vă ofer un interviu minunat, oferit de doamna doctor ROXANA COZUBAȘ, Medic Primar Oftalmolog, Doctor in Stiinte Medicale, pe care o puteți găsi la Clinica Ocuvista, situată pe Str. Vasile Lascar nr 158, telefon programari 0741.033.566.
Nu are nevoie de absolut nicio altă prezentare, este pur și simplu: superbă!
(Am mers cu Tina la dânsa, la controlul anual, mi-a spus ca „are ochi de vultur” ). Mulțumesc doamnă doctor pentru accept și promptitudine!
Weekend fain să aveți! Enjoy!
„Î: Strabismul în primul an de viață – să ne îngrijorăm? Dar în cazul în care bebe are peste 1 an și problema încă persistă?
R: Toata lumea cunoaste cei 3 S de care nu trebuie sa se teama in primul an de viata al micutului – strabismul, stranutul si sughitul. Ei bine, cel putin din punct de vedere oftalmologic, strabismul trebuie sa ingrijoreze parintele daca el este persistent, chiar si in primele luni de viata, atunci cand se spune ca ochii nu sunt complet aliniati. Ce poate sta la baza unui astfel de strabism? Sigur ca putem constata ca axele oculare inca nu sunt corect paralele, lucru care se obtine pe deplin dupa 6 luni de viata, insa am avut bebelusi la care am descoperit afectiuni grave – cataracta congenitala ca de exemplu – care trebuie operata la 1-2 luni de viata. Daca lasi un astfel de copil pana la un an, risti sa nu mai ai ce sa ii mai faci oriunde in lume! Practic, il condamni la o vedere slaba pentru tot restul vietii. Un copil nu este niciodata “prea mic” pentru o examinare oftalmologica, asa cum am auzit multe mamici spunand.
Î: De când poate purta un copil ochelari?
R: Acesta este un alt mit cu care m-am confruntat mult din partea parintilor – au senzatia ca bebe este prea mic pentru a tine ochelarii. In realitate, sunt afectiuni pentru care noi prescriem ochelari inca de la varste foarte mici – cateva luni de viata – iar ochelarii sunt adaptati celor mai mici dintre purtatori – bratele lor se curbeaza dupa cap sau au un snur plat in loc de brate, astfel incat sa nu fie deranjati de prezenta ochelarilor atunci cand stau pe spate. Pentru ca se prescriu pentru afectiuni foarte grave, adesea bebe are o reactie clar pozitiva in momentul in care ii pui ochelarii – practic, incepe sa perceapa si el lumea inconjuratoare. Asadar, reactiile ulterioare ale parintilor care vin la controlul urmator prescrierii de ochelari este, de cele mai multe ori: “nu credeam ca o sa stea toata ziua cu ochelarii la ochi!”
Î: De ce este recomandat controlul oftalmologic copiilor născuți prematur?
R: Copiii nascuti prematur sunt adesea introdusi intr-un mediu bogat in oxigen, necesar pentru dezvoltarea plamanilor. Insa, in prezenta acestuia, retina (tesutul de pe fundul de ochi) imatura fiind, se va maturiza haotic – vasele de sange se dezvolta in directii si sub forme anatomice gresite, astfel ca exista riscul de dezlipire de retina. Copiii prematuri trebuie examinati de un oftalmolog pediatru specializat in urmarirea retinopatiei de prematuritate la 30 de zile de viata si apoi periodic, conform indicatiilor. In cele mai multe cazuri, evolutia este una pozitiva, de la sine, insa exista cazuri tragice in care interventia chirurgicala clasica sau cu laserul se impune, altfel copilul riscand sa ramana orb toata viata.
Î: Canalele lacrimale blocate? Ce putem
face?
R: In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca este sigur vorba de o obstructie si nu de o Lconjunctivita sau de alte probleme mai grave. In afara de igiena ochilor, in cazul canalelor lacrimo-nazale obstructionate se poate face un masaj care le defunda in timp.
In general, 90% dintre bebelusii care au aceasta obstructie au parte de rezolvarea ei spontan sau cu ajutorul acestui masaj, pana la varsta de 1 an.
Am vorbit pe larg despre aceasta afectiune aici:
https://ocuvista.ro/obstructia-congenitala-a-canalului-lacrimo-nazal/
Î: Cum se face corect igiena ochilor bebelușilor?
R: În general, recomand o igiena separata a ochilor bebelusilor pana la varsta de 6 luni.
Dupa aceasta, poti face igiena ochilor impreuna cu baita si igiena generala a corpului.
Lacrimile se scurg din ochi in nas printr-un canal fin care merge de-a lungul aripii nasului. Este bine sa nu infundam aceste canale cu mizerie, astfel ca, daca bebe are secretii, le vom indeparta din ochi pe directia de la nas catre tample, cu mult ser fiziologic (picurat direct in ochi) si comprese sterile sau servetele speciale pentru igiena ochilor nou-nascutilor.
Daca vrei sa te asiguri ca bebe are ochii curati dupa o plimbare in parc, intr-o zi un pic mai cu vant, este suficient sa picuri una doua picaturi de ser pe suprafata ochiului. Nici nu este necesar sa le absorbi pentru ca natura isi va face singura treaba, astfel ca, prin clipit, lacrimile se vor scurge in nas imediat.
Am vorbit pe larg despre acest lucru aici:
https://youtu.be/4g_BqfVLM5E
Î: Ne îngrijorăm în cazul în care ochii bebelușilor au secreții?
R: De cele mai multe ori, nu. Le spun adesea parintilor ca puiul de om e mult mai puternic decat credem noi si ei, la fel ca noi, au capacitatea sa lupte cu germenii care isi fac de cap la suprafata ochilor. Astfel, avem surpriza ca o conjunctivita (inflamatia tesustului care tapeteaza ochiul si interiorul pleoapelor) sau dureze ca o raceala banala – 7 zile daca o tratezi, o saptamana daca nu o tratezi. De obicei, mai ales parintii aflati la primul bebe, se sperie daca cel mic se trezeste cu secretii la ochi, insa le spun tuturor sa faca igiena mai atent o zi doua (inclusiv igiena nasului – secretiile din nas pot urca spre ochi) si abia apoi, daca lucrurile nu dau semne de imbunatatire, sa “sarim” pe el cu antibiotic.
Daca bebe este deja la al 2-lea sau al 3-lea episod de secretii care tot apar, intr-un
termen foarte scurt (cateva saptamani – luni), este bine sa se recolteze examen de secretie conjunctivala si antibiograma la un laborator de analize de sange. Acest lucru se face cel mai corect dimineata, la trezire, fara igiena in prealabil. Ulterior, pe baza antibiogramei, se poate administra un antibiotic tintit pentru germenele care a generat conjunctivita. Discuta cu medicul tau sa iti recomande un laborator care lucreaza astfel de secretii pe mai multe antibiotice, am avut surpriza neplacuta sa gasesc rezultate cu 5-6 antibiotice dintre care niciunul nu se comercializa sub forma de picaturi pentru ochi, deci analiza facuta degeaba.
Pe viitor, pentru a preveni aparitia altor episoade de secretii, incercati sa mentineti o igiena mai stricta la nivelul ochilor si nasului, nu expuneti copilul la factori alergenici – vant, praf, polen, chimicale, detergenti, cosmetice (am avut mamici care nu intelegeau ca a te da tu cu parfum e ca si cand il dai pe bebe cu parfum daca oricum il tii in brate mai toata ziua), faceti curat in casa fara copil prin preajma, nu lasati persoanele din anturaj sa atinga sau sa sarute manutele bebelusului, pentru ca le va duce invariabil si la ochi.
Î: Ce se urmărește în cadrul controlului la vârsta de 1 an?
R: Vederea unui copil se dezvolta foarte repede, incepand cu perioada imediat de dupa nastere si pana la 2-3 ani. Apoi urmeaza o panta usor mai lenta pana spre 7-8 ani cand consideram vederea complet dezvoltata.
La un an examinam vederea bebelusului din punctul de vedere al formarii vederii stereoscopice – avem bebelusi care accepta sa le punem ochelari 3D prin care vad o musculita tridimensionala. Unii au un reflex prin care se sperie, altii incearca sa apuce aripioarele musculitei din aer, semn ca o vad in spatiu.
Se mai examineaza motilitatea oculara (modul cum isi plimba privirea dupa o jucarie), se fac testele de strabism – se verifica alinierea ochilor. Vederea se cuantifica in functie de cum urmaresc o tinta cu fiecare ochi in parte si putem masura si dioptria cu un aparat special, de la distanta de 1-1.5 m, practic bebe sta confortabil in bratele parintilor, iar noi il masuram.
Se examineaza si fundul de ochi si, daca toate acestea sunt in ordine, atunci ne asteptam ca vederea bebelusului sa fie bine dezvoltata si ne mai vedem peste un an – 1.5 ani, pentru a vedea daca cel mic incepe sa ne si povesteasca niste desene pe panoul de la distanta, pe limba lor, normal.
Am filmat despre asta aici: https://www.youtube.com/watch?v=ELUuTrr8Vvc
si aici:
Multumesc pentru invitatie! „
Foto: Dr. Roxana Cozubas Facebook page