Ea este Anto. Nu am nimic de adăugat, decât să îi mulțumesc că a acceptat interviul, ajutându-mă cu răspunsuri la întrebări. Fără alte fraze complicate, o voi lăsa pe ea să se prezinte.

„Bună! Eu sunt Antonela și sunt logoped, adică mă joc cu sunete, cuvinte, litere și tot ce ține de voce, limbaj și comunicare. Rolul meu este acela de a identifica cauza dificultăților apărute în redarea limbajului, fie el vorbit sau scris, iar, mai apoi, de a găsi soluții. Lucrez atât cu copii, cât și cu adolescenți, adulți și persoane vârstnice.
Sunt logoped de mai bine de 5 ani, iar, în prezent, îmi desfășor activitatea în cadrul cabinetului individual aflat în incinta Clinicii medicale Bellanima și la gradinița Karin’s Kids Academy. Aștept să îmi propuneți subiecte de discuție, pentru a desluși împreună tainele logopediei”
Î: Ce este logopedia și ce este logopedul?
R: Logopedia este definită ca știința care studiază mecanismele sistemului integrat voce-vorbire-limbaj-comunicare de formare și funcționare atât la nivelul individului, cât și al speciei, precum și mecanismul patologiilor care apar în acest sistem integrat. Astfel, rolul logopediei nu constă doar în corectarea emiterii/articulării sunetelor și îmbunătățirea limbajului scris-citit, obiectivul principal fiind de a rezolva problema destructurării arhitecturii cerebrale necesare în actul vocii, vorbirii, limbajului și comunicării.
Logopedul este specialistul care identifică logopatia și creează acolo unde o funcție nu există, compensează acolo unde mecanismul nu dispune de componentele standard, stimulează acolo unde sistemul este insuficient funcțional, dezvoltă acolo unde este nevoie, funcțiile acestuia.
Î. Ce aspecte ar trebui să imi ridice semne de întrebare?
R: În cazul în care pâna la 2 ani copilul nu vorbește deloc sau o face prea puțin față de alți copii de vârsta lui, este important să îl programezi la un consult logopedic, pentru mai multe investigații. Mai târziu, în jurul vârstei de 4 ani, părintele ar trebui să consulte un logoped atunci când sesizează în limbajul copilului deformarea, omiterea, înlocuirea, substituirea unuia sau a mai multor sunete. Este indicat ca părintele să se adreseze unui specialist imediat ce sesizează disfuncții în limbajul copilului, căci intervenția timpurie are cele mai fructuoase rezultate.
Î: De la ce vârstă este recomandat controlul de rutină?
R: Nu există o vârstă anume pentru un control de rutină. Este indicat ca atunci când părinții sau educatorii sesizează dificultăți de natură logopedică să se adreseze unui specialist, indiferent de vârsta copilului.
Î: Ce este de făcut în cazul în care depistăm probleme de vorbire?
R: Dacă în urma evaluării logopedice copilul a primit un diagnostic, este foarte important ca terapia logopedică să înceapă cât mai curând. Din acest punct, se vor stabili obiectivele, direcțiile terapeutice și metodele de intervenție. Este foarte importantă implicarea familiei în tot procesul logopedic, reuşita terapiei depinzând în mare măsură de gradul de implicare a tuturor celor care se ocupă de educaţia copilului, prin stimularea continuă a limbajului.
Î: Cum putem diferenția alintarea în vorbire de realele probleme?
R: Copilul poate pronunța defectuos anumite sunete pentru a se alinta, sau imită un model verbal greșit (al părintelui, educatoarei, bunicilor etc). Copilul nu trebuie încurajat să vorbească greșit, oricât de hazliu este, altfel, se va obișnui să vorbească defectuos, iar vorbirea alintată se va transforma într-o tulburare de pronunție.
Î: Care este durata terapiei logopedice?
R: Terapia logopedică implică o muncă de echipă, formată din logoped-copil și părinți, fiind nevoie de multă răbdare, deoarece intervenția se poate desfășura pe o perioadă scurtă sau mai lungă de timp, în funcție de particularitățile fiecărui copil, dar și de specificul diagnosticului logopedic.
„Cuvintele sunt vocea inimii.”
Confucius