Exist─â situa╚Ťii ├«n care copiii sunt afecta╚Ťi de rela╚Ťia defectuoas─â dintre mam─â ╚Öi tat─â.
Așadar, azi, m-am implicat și am creat un articol-interviu cu Georgiana.
Sper s─â v─â ajute.

├Ä: C├ót de afecta╚Ťi sunt copiii ├«ntr-o rela╚Ťie care nu mai merge?
R. Psiholog: ├Än primul r├ónd, cred c─â este important s─â ne g├óndim ce ├«n┼úelege fiecare persoan─â prin aceast─â rela┼úie care nu merge, care nu func┼úioneaz─â. Atunci c├ónd copilul este expus unui mediu ├«n care exist─â violen┼ú─â verbal─â ┼či fizic─â, atunci cu siguran┼ú─â el poate fi afectat din punct de vedere emo┼úional. Indiferent de v├órsta copilului, este nevoie s─â avem ├«n minte acest lucru: Interesul superior al copilului. O rela┼úie de cuplu care nu func┼úioneaz─â ┼či un mediu familiar negativ pot genera copilului team─â, nesiguran┼ú─â, stim─â de sine sc─âzut─â, randament ┼čcolar sc─âzut, dar ┼či tulbur─âri emo┼úionale precum anxietatea ┼či depresia.

├Ä: Ce ar trebui s─â fac─â p─ârin╚Ťii?
R. Psiholog: ├Än func┼úie de fiecare caz ├«n parte, fie c─â vorbim de un posibil divor┼ú mutual, fie c─â vorbim doar de conflicte care ÔÇťaparentÔÇŁ trec de la sine, este important ca p─ârin┼úii s─â nu ├«l expun─â pe copil la violen┼ú─â fizic─â sau verbal─â, iar conflictele de cuplu s─â fie rezolvate doar de c─âtre ei doi, ├«n absen┼úa copilului. De asemenea, recomand psihoterapie de cuplu sau/┼či psihoterapie individual─â.

Î: Dar când se produce separarea, cum gestionam timpul petrecut în împreună, dar timpul în doi?
R. Psiholog: Aici apare o perioad─â de suferin┼ú─â emo┼úional─â, deoarece p─ârin┼úii au acest sentiment c─â au e┼čuat, c─â nu au fost suficient de buni ├«n a le oferi propriului copil siguran┼úa ┼či stabilitatea necesar─â. Separarea p─ârin┼úilor este o perioad─â ├«n care se produc schimb─âri importante at├ót pentru ei c├ót ┼či pentru copil. Desp─âr┼úirea p─ârin┼úilor este ca un ┼čoc pentru copil ┼či pot ap─ârea urm─âtoarele tipuri de probleme emo┼úionale/tulbur─âri: teama de abandon, negarea, sentimentul de neputin┼ú─â, vinov─â┼úie, depresie, anxietate, deziluzie, co┼čmaruri etc.
Chiar dac─â un cuplul se desparte, ei r├óm─ân ├«n continuare p─ârin┼úii copilului ┼či este nevoie s─â petreac─â timp de calitate ├«mpreun─â, chiar dac─â rela┼úia lor amoroas─â s-a intrerupt.┼×tiu c─â pare ireal, deoarece ├«n Rom├ónia, rata abuzului fizic, verbal ┼či psihologic este la cote mari, iar de obicei divor┼úurile las─â r├óni ad├ónci ┼či traum─â, ├«ns─â normalitatea, este urm─âtoarea: gestionarea timpului, gestionare emo┼úional─â, astfel ├«nc├ót s─â ┼úinem cont de interesul superior al copilului.

├Ä: Ce facem pentru a-l face pe copil s─â ├«n╚Ťeleag─â situa╚Ťia f─âr─â s─â sufere?
R. Psiholog: Este important ca p─ârin┼úii s─â discute ├«mpreun─â cu propriul copil ┼či s─â adapteze un limbaj ├«n func┼úie de v├órsta acestuia ├«n care s─â i se explice modul ├«n care se vor desf─â┼čura lucrurile de acum ├«ncolo. ├Än general, un copil care asist─â la un eveniment precum divor┼úul, ├«l face pe acesta s─â se transpuns─â ├«ntr-un rol de salvator. Copilul vrea s─â salveze situa┼úia deoarece el doar a┼ča crede c─â ├«┼či poate primi ├«napoi hrana afectiv─â de la p─ârin┼úi ┼či doar a┼ča ├«┼či poate continua propria dezvoltare. Copilul face de obicei acest lucru cu p─ârintele care simte el c─â este cel mai afectat de situa┼úie. ├Än aceast─â perioad─â de criz─â, este important ca p─ârin┼úii s─â fie aten┼úi la nevoile emo┼úionale ale copilului, la tendin┼úa lui de loialitate cu unul dintre p─ârin┼úi, deoarece este necesar ca el s─â ├«nteleag─â c─â nu exist─â un p─ârinte r─âu ┼či unul bun.

├Ä: Dar dac─â avem situa╚Ťia ├«n care copilul este agresat? Ce traume pot ap─ârea? Sau dac─â el este martor la traumatizarea fizic─â a mamei? Cum lucram apoi cu stima de sine, ├«ncrederea copilului?
R. Psiholog: Orice persoană care sesizează abuzul trebuie să raporteze acest lucru la protecţia copilului.
Exact cum spuneam mai sus, atunci c├ónd abuzul fizic, emotional ┼či verbal este prezent, copiii pot dezvolta: probleme de ordin emotional, pot da dovad─â de randament ┼čcolar sc─âzut, riscul suicidar poate fi ┼či el prezent, tulbur─âri gastro-intestinale, somatiz─âri, co┼čmaruri, dificult─â┼úi de concentrare, tulburarea de stres posttraumatic─â, tulbur─âri alimentare etc. Dac─â acesta a fost expus unui astfel de mediu nefavorabil pentru dezvoltarea lui emo┼úional─âp, este necesar─â interven┼úia de specialitate ┼či anume psihoterapia .

Î: În cazul separării, cum facem integrarea într-o nouă familie, făcând acceptarea noului tată sau mamă?
R. Psiholog: Pentru a face ├«ntreg tabloul mai u┼čor de gestionat este nevoie s─â ┼čtim c─â un copil are o singur─â mam─â ┼či un singur tat─â. Copilului i se poate prezenta noul partener de cuplu, ├«ns─â nu este recomandat ├«n acea furtun─â ┼či perioad─â de criz─â de ├«nceput, deoarece copilul oricum trece printr-o perioad─â de confuzie, de team─â, nesiguran┼ú─â. Este nevoie ca un copil s─â fie protejat din punct de vedere emo╚Ťional c├ót mai mult posibil.

„Dac─â voi reu╚Öi s─â luminez m─âcar o singur─â copil─ârie trist─â, atunci voi fi realizat c├ót de c├ót ceva ├«n via╚Ťa mea.” Astrid Lindgren

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile cerute sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s