Am terminat recent cartea “Maximum achievement” a lui Brian Tracy, carte care pune acceptul pe dragostea de sine. Mi-am permis sa traduc un capitol, referitor la relatia dintre parinte si copil, relatie care functioneaza pe acelasi principiu: “Loving is sharing”. Mie mi-a placut.

Arta Parenting-ului

Rolul de parinte te va “urmari” toata viata, iar impactul tau poate afecta toate generatiile care vor urma, asadar este cea mai profunda responsabilitate pe care o poate avea un adult.
Ne nastem amatori, iar prima regula ca parinte este de a-ti iubi copilul si de a-l creste sub aripa protectoare a iubirii, semanand dragostea in sufletul sau si contruindu-i un nivel inalt de stima de sine si incredere in sine. Crescand, copilul dezvolta o personalitate sanatoasa direct proportional cu iubirea calitatitiva primita.


Exista doua motive intemeiate privitoare la esecul dragostei impartasite copilului, si anume: parintii nu se iubesc suficient pe ei insisi si detin eroarea notiunii de a se simti impliniti prin proprii lor copii. Cand comportamentul copiilor nu devine identic cu acela imaginat de parinti, aceștia din urma gresesc, criticandu-le comportamentul. Copilul nu se simte iubit si astfel se cladesc problemele de personalitate care vor sta la baza intregii vieti.


Copilul nu este proprietatea ta, ci este însăși proprietatea sa. Trateaza-ti copilul ca pe un cadou special, iar responsabilitatea ta este de a-l incuraja sa isi dezvolte propria personalitate, unica si individuala. Fiecare copil este diferit, detine propriile sale talente, abilitati si interese. Ce poate si ce va deveni copilul tau, nimeni nu poate sti pana mai tarziu.

“Copii tai nu sunt ai tai. Ei sunt baietii si fetele dorintei propriei vieti. Le poti da dragostea ta, dar nu si gandurile tale”.

Khalil Gibran


Cand parintii incep sa-si asume responsabilitatile pentru comportametul copiilor, urmeaza un mare progres in solutionarea unor viitoare posibile probleme comportamentale.


Cel mai important lucru in cresterea super-copiilor este cantitatea de dragoste primita, pentru ca dragostea face diferenta. Lipsa dragostei aduce consecinte serioase. Pagubele produse de dragoste pot avea pe termen lung, un efect distructiv pentru personalitatea copilului.


Ofera-le un flux continuu de dragoste neconditionata si acceptata. Cadoul perfect pentru copilul tau este faptul ca nu il poti iubi mai putin de 100% indiferent de actiunile sale. Il iubesti complet si fara niciun fel de rezervare.
Sintagme precum: “ Te iubesc, dar nu poti face asta” sunt eronat formulate si ar trebui schimbate in: “Nu sunt bucuroasa de acest comportament”.
Spune-le ca ii iubesti in fiecare zi si se vor simti mai siguri si mai increzatori, iar stima de sine va creste si astfel ei se vor iubi mai mult. Nu uitati sa mentineti contactul vizual atunci cand o spuneti, pentru a simti cat mai adanc iubirea. Ofera-le si contact fizic, sarutandu-i si imbratisandu-i, chiar daca sunt fete sau baieti, iar daca aveti retineri din simplul motiv ca sunt baieti, pentru a nu incuraja un comportament mai moale, gresiti. Baietii, tot cu dragoste, vor deveni puternici, plini de masculinitate si vor dezvolta increderea de sine.
Copiii au nevoie de atentia parintilor precum hrana, pentru comunicarea gandurilor lor, cat si a sentimentelor, deoarece parintii sunt influenta lor pozitiva, sursa lor primara de dragoste.
Lauda-i in mod constant pentru lucrurile bune pe care le fac, chiar si cele mici, pentru cresterea respectului de sine.
Nu folosi niciodata critica, deoarece vei reusi sa ii faci sa se inchida in ei, suferind enorm.

“Daca un copil creste in acceptare si prietenie, acesta va invata sa gaseasca dragostea in lume”. 

Dorothy Noltire.

Dupa ce ati citit toate cartile si ati cules toate sfaturile, intuitia dragostei parintelui este net superioara si mereu o sa stiti ce este cel mai bine pentru propriul copil.


Creste-ti copii intr-un stil democratic, cu asteptari pozitive, cand cererea este mereu asociata cu dragostea, cu atitudini specifice precum temele si educatia.


Invata-i sa spuna: “Ma plac”. Invata-i sa isi ceara scuze lor insisi pentru toata critica distructiva sau pentru pedeapsa psihica, pe care la un moment dat, tu le-ai folosit. Pentru ca acceptarea este responsabilitatea completa.


Creste-i cu o nota ridicata de stima de sine si incredere in sine. Retine ca ei au nevoie de continua si neconditionata de dragoste si de acceptare din partea parintilor. Spune-le ca ii iubesti in fiecare zi, folosind cuvinte dar si actiuni: contact vizual, fizic si atentie focusata pe nevoile lor. Construieste un mediu cu un nivel inalt, implicandu-te in temele lor si in educatia lor. Ofera o nota pozitiva asteptarilor tale, acceptand faptul ca alegerile lor sunt cele mai bune si aminteste-ti ca tu esti modelul primar al copilului tau, pentru ca el va incerca sa fie ca tine si va trata alti oameni la fel cum l-ai tratat tu pe el.

Intreba-te mereu “Cum ar fi daca as fi propriul meu copil?”


Tot ce ti se intampla, are loc din cauza gandurilor tale, iar raspunsul tuturor problemelor tale este dragostea. Cel mai mare inamic al dragostei este frica, dar dragostea o nimiceste.
Singurul mod de masurare al gandurilor sunt actiunile. Actiuni si nu vorbe.


Succesul consta in a te accepta neconditionat, de a avea responsabilitate completa, in a-ti seta tintele, in a avea grija de psihicul tau si de a-ti repeta “Ma iubesc”.
Conform Greciei Antice, dragostea este de mai multe feluri: Eros=dragostea de sine, Filia=dragostea pentru ceilalti, Charis=dragostea universala. Dragostea are ca scop transformarea lumii, iar “a iubi” este un verb activ care necesita o actiune. Dragostea creste doar daca o imparti, iar emotiile negative sunt cele mai mari obstacole.


Poti evada din propria viata curatandu-ti inima si mintea, iar scopul in viata este a de a deveni o persoana iubitoare si iubita.

“Viata este una singura si va trece curand, insa doar ce este facut din dragoste va rezista in timp”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s