
Habar nu aveam ce inseamna, ma bucuram in schimb ca bebelina mea are limbuta in forma de inimioara, vazand acest lucru din a3a zi de viata. In spital nu mi-au zis nimic, desi bebe imi provoca mega dureri la supt, rani, iar ea nu se satura. Am mers la pediatru, acesta observand si spunandu-mi ca totusi sa o las asa, ca nu are nimic grav, la 2 ani recomandandu-mi sa merg pentru interventie.
Nu m-am simtit impacata, am cautat informatii, iar la 10 zile, am mers Advanced Gentle Dentist, la doamna doctor Beatrice Pop, care, a consultat-o si am descoperit ca are fren restrictiv lingual, dar si labial. Ne-a prezentat situatia si ne-a lasat sa ne decidem, deoarece dupa interventie, timp de 3 saptamani, trebuia sa ii facem masaj lingual din 4 in 4 ore, pentru a impiedica reatasarea. Ne-a lasat pe noi sa ne decidem, ne-a intrebat cum de nu am fost la consultant in alaptare(m-am simtit cumva trasa la raspundere), dar era tare bine intentionata, in ideea ca sunt putini consultanti certificati IBCLC ( International Board Certified Lactation Consultant – cel mai mare grad de acreditare, specializare in managementul clinic al alaptarii). Ne-am decis: Vom face interventia. A durat 5 min in total. Ce a presupus procesul? Doamna doctor a folosit un gel pentru a amortii zona, dupa care cu ajutorul laserului a indepartat frenul restrictiv. Ulterior, am pus-o la san rapid. A plans putin, dar s-a calmat, sange curgand foarte putin. S-a simtit o imbunatatire uriasa din secunda doi. Ne-a recomandat arnica, „bombonele” homeopate si paracetamol supozitor daca prezinta febra. Nu am administrat nimic, deoarece bebe a trecut cu bine peste interventie, fara niciun fel de simptom sau maraiala. Am efectuat masajul, cat am putut, era clar un disconfort, bebe plangea destul de tare, iar dupa 3 saptamani am mers la control: frenul se reatasase destul, ar fi trebuit sa fim mai vehementi la masaj, dar doamna doctor a efectuat ea un masaj, indepartand frenul. Consultul a fost gratuit. Am omis sa spun faptul ca am fost sunata a2a zi dupa interventie de la clinica, pentru monitorizarea stării bebelinei, totul super profi.
Cat despre fren, acesta incepe sa se dezvolte inca din viata intrauterina, din a4a saptamana de gestatie si are rolul de a ghida corect cresterea limbii, in mod normal, acesta reducandu-se treptat. Ce provoaca frenul restrictiv? Dificultati in alaptarea – atat pentru mama cat si pentru pui, in articularea cuvintelor, aparitia strungaretei, ingreunarea perierii dintilor. Cum recunoaștem? Forma limbii – inimioara, imposibilitatea atingerii buzei cu limba, limitarea miscarii limbii dintr-o parte in alta.
Referior la cel labial, doamna doctor ne-a recomandat sa asteptam pana la aparitia dintilor definitivi, deoarece in timp, totul se schimba, ba mai mult, multi copii isi rup (chiar si in cazaruri) singuri frenul, iar esteticul dintilor se schimba la 6-7 ani.
Am facut alegerea potrivita la momentul perfect, deoarece masajul in prezenta dintilor, nici nu vreau sa mi-l imaginez.
Dar limbuta in forma de inimioara, inca sunt de parere ca ii este specifica, deoarece, ea iubeste Nimicul, mangaie Bunatatea, îmbrățiseaza Curajul, aduna si presara Fericirea si Zâmbetele peste tot si toti.