
Cat despre colici, a avut in a 4a si a 5a zi, cu plansete de la ora 21 pana la 06. Mi-au recomandat sa ii dau Espumisan din spital, dar parea ca nu isi face in totalitate efectul si de aceea am introdus si Colief, pe care le-am alternat. Espumisan ajuta la eliminarea gazelor, iar Colief este aborbant de lactaza (stomacelul copilului pana la 3 luni aproximativ nu poate digera dizaharidul din lapte). Teoretic colicile apar in jurul varstei de 6 saptamani, la noi a debutat de la inceput. Ni s-a recomandat, ca dupa fiecare masa sa o pun pe umar pentru a o ajuta sa eructeze, evitand acumularea de aer in tractul digestiv. Ca ” tratament” am citit ca ajuta mult contacul skin to skin, masajul circular pe burtica, comprese cu apa calduta, zgomotele albe (pe care nu le-am incercat deloc), pernuta cu samburi de cirese sau chiar infasatul. Pe scurt, colicile sunt crampe abdominale cauzate de adaptarea stomacelului bebelusului la hrana si le recunoastem dupa felul in care bebe se manifesta: este agitat si plange incontinuu. Cauzele lor ar putea fi: atasarea la san incorecta, alergie, dezoltarea incompleta a sistemului digestiv, tranzitul intestinal lent, nivelul crescut de hormoni.
Cat despre scaune, un bebelus alaptat poate avea destul de multe scaune pe zi, chiar si dupa fiecare masa. Primul scaun al bebelusului este negru, iar apoi devine verde in a 3-4a zi de viata, fiind scaune de tranzitie. Asadar totul e ok, e normal.
Experienta Tinei, a fost sub semnul intrebarii, avand scaun o data la 2 zile, contrar regulilor, ca nu ar fi hidratata sau hranita corespunzator, discutand cu medicul si spunandu-ne ca se adapteaza mai greu vieții extrauterine, toti indicii fiind ok. Doctorii spun ca dupa primele 3 saptamani de viata, bebe poate avea un scaun la 4-7 zile, asadar, nu este constipatie.
La cursul de puericultura efectuat la Filantropia, ne-au spus ca la nastere, copilul are stomacelul cat o cireasa verzuie, necoapta.